Halau Lalat Cara Tradisional

by - Julai 18, 2016Assalamualaikum,
Biasanya lalat akan banyak berkerumun di dapur mahupun di sekitar rumah. Lebih-lebih lagi ketika kita sedang sibuk memasak. Memotong daging, menghidangkan makanan dan yang sama waktu dengannya.

Bagi mengatasi masalah lalat, ada beberapa petua lama yang boleh diamalkan.

1. Bunga cengkih

Ambil beberapa kuntum bunga cengkih dan masukkan ke dalam cawan atau mangkuk berisi air. Biarkan ia terdedah di ruang dapur atau sekitar rumah kita. Lalat-lalat yang berterbangan akan keluar dengan sendirinya daripada kediaman anda.


2. Daun kari


Ambil secekak daun kari, kibaskan pada lalat yang berada di meja makan anda. Kemudian letakkan daun kari tersebut pada gelas yang berisi air di sudut meja makan. Dengan cara ini anda dapat menghalau lalat dari meja makan.

3. Daun belimbing
Selain daun kari, anda boleh juga menggunakan beberapa tangkai daun belimbing. Cara sama juga dengan daun kari, kibaskan pada lalat-lalat yang berada di meja makan anda.
4. Guna cecair peluntur


Ambil sedikit cecair peluntur dan titiskan pada kain buruk tanpa mencampurkannya dengan air. Selepas itu lapkan kain tersebut pada sekitar ruang dapur seperti meja makan, kabinet, dapur memasak atau tempat-tempat lain yang anda rasa perlu. Lalat pasti akan berkurangan.
5. Pakai lilin

Ambil dua batang lilin dan nyalakan apinya. Setelah itu letakkan di meja makan atau di tempat meletak hidangan. Lalat tidak akan mengerumuni hidangan anda.

Semoga Bermanfaat.

You May Also Like

4 comments

drop your comment buddy.