Makanan untuk Penyakit Katarak .
Assalamualaikum dan salam selasa buat saudara saudari yang ingin menambah pengetahuan. Cuti semester kali ini aku rehatkan diri dengan membaca buku-buku kesihatan, dan hari ini aku kongsikan salah satu daripada ilmu yang aku perolehi hari ini.. iaitu Penyakit Katarak .
Katarak adalah kekaburan lensa. Katarak dianggap berlaku sebagai kesan daripada proses penuaan dan hanya sedikit atau tidak sama sekali yang dapat dilakukan untuk mencegah keadaan ini.
Faktor yang dapat meningkatkan peluang terkena katarak :
- Usia
- Diabetes
- Sejarah keluarga dengan katarak
- Pernah mengalami cedera atau radang pada mata
- Pernah mengalami pembedahan mata
- Terkena sinar matahari secara berlebihan
- Terkena radiasi ion
- Merokok
TINGKATKAN PENGAMBILAN
- Labu merah
- Antioksidan seperti kismis merah, blueberry, strawberry, brokoli, sawi hijau, lobak.Buah Berrie, termasuk blueberry, blackberry stroberi, raspberry, cranberry dan kismis merah, - See more at: http://www.carakhasiatmanfaat.com/artikel/top-10-makanan-paling-tinggi-antioksidan.html#sthash.agsk7jBk.dpufBuah Berrie, termasuk blueberry, blackberry stroberi, raspberry, cranberry dan kismis merah, - See more at: http://www.carakhasiatmanfaat.com/artikel/top-10-makanan-paling-tinggi-antioksidan.html#sthash.agsk7jBk.dpuf
- Vitamin C
- Vitamin E
dan KURANGKAN PENGAMBILAN
- Produk Lembu
- Lemak penuh
- Mentega
- Garam
Semoga perkongsian ini membantu anda. Sekian, k bai.
1 comments
tq for sharing ye dik
BalasPadamdrop your comment buddy.