Makanan untuk Penyakit Katarak .

by - Mei 19, 2015


     Assalamualaikum dan salam selasa buat saudara saudari yang ingin menambah pengetahuan. Cuti semester kali ini aku rehatkan diri dengan membaca buku-buku kesihatan, dan hari ini aku kongsikan salah satu daripada ilmu yang aku perolehi hari ini.. iaitu Penyakit Katarak . 


 
Katarak adalah kekaburan lensa. Katarak dianggap berlaku sebagai kesan daripada proses penuaan dan hanya sedikit atau tidak sama sekali yang dapat dilakukan untuk mencegah keadaan ini.

Faktor yang dapat meningkatkan peluang terkena katarak :


  • Usia
  • Diabetes
  • Sejarah keluarga dengan katarak
  • Pernah mengalami cedera atau radang pada mata
  • Pernah mengalami pembedahan mata
  • Terkena sinar matahari secara berlebihan
  • Terkena radiasi ion
  • Merokok
Walaupun begitu, berdasarkan bacaan ilmiah melalui buku "Makanan Sihat" by George D.Pamlona-Roger, M.D. : Suka aku kongsikan di sini bahawa kita harus ;

TINGKATKAN PENGAMBILAN


  • Labu merah
  • Antioksidan  seperti kismis merah, blueberry, strawberry, brokoli, sawi hijau, lobak.
    Buah Berrie, termasuk blueberry, blackberry  stroberi, raspberry, cranberry dan kismis merah, - See more at: http://www.carakhasiatmanfaat.com/artikel/top-10-makanan-paling-tinggi-antioksidan.html#sthash.agsk7jBk.dpuf
    Buah Berrie, termasuk blueberry, blackberry  stroberi, raspberry, cranberry dan kismis merah, - See more at: http://www.carakhasiatmanfaat.com/artikel/top-10-makanan-paling-tinggi-antioksidan.html#sthash.agsk7jBk.dpuf
  • Vitamin C
  • Vitamin E

dan KURANGKAN PENGAMBILAN


  • Produk Lembu
  • Lemak penuh
  • Mentega
  • Garam 
Menurut kajian, mentega merupakan makanan yang meningkatkan risiko paling tinggi untuk mendapat penyakit Katarak jika sekiranya mentega dimakan secara kerap. Jadi, elakkan pengambilan mentega secara berlebihan.

Semoga perkongsian ini membantu anda. Sekian, k bai. 

You May Also Like

1 comments

drop your comment buddy.