Bukan senang menjadi isteri yang mempunyai kerjaya sendiri.

by - Oktober 06, 2016



Assalamualaikum.

Mengapa bukan senang?

Isteri yang mempunyai kerja di luar adalah lebih berat tanggungjawabnya kerana ianya melibatkan pengorbanan dari segi emosi dan fizikal.

Bila di luar, pengorbanan dari aspek tenaga membantu suami untuk mencukupkan sara hidup keluarga perlu dilakukan dengan cara yang terbaik.Buat kerja dengan baik, maka dapat pulangan yang baik. Jika tidak dapat pulangan yang baik, kena bersabar sebab si isteri cuma bekerja makan gaji. Just cool. Lumrah dunia. haha

Manakala di rumah pula, dia meneruskan tugas sebagai seorang isteri,ibu dan suri rumah. Seorang isteri yang berkerjaya akan berhadapan dengan lebih banyak kerja untuk diselesaikan. Kemas rumah, memasak, cuci pakaian, cuci pinggan mangkuk, dan segala macam lagi perlu diselesaikan. 

Nahh.. baik dari segi emosi mahupun fizikal, seorang isteri itu turut akan mempunyai rasa penatnya.

Yup..lebih kurang macam huraian isi dalam karangan kan?

Ahaa..

Actually, I’m talking about myself..

This is not ‘keluhan’tapi lebih kepada cuba untuk menguatkan diri sendiri..
I’ve been thinking to susun jadual baik-baik.. cause as a wife yang a bit freshie..cara pengaturan kerjaya ‘dalam rumah’ dan ‘luar rumah’ agak berterabur. Pernah juga aku terfikir mau ‘resign’ untuk kerja luar..and just focus to being housewife. tapi mungkin waktu tu aku still ‘manja’.. dan terlalu terikut dengan emosi..
Im tired but i should enjoy!! This is my new chapter of my life and i should enjoy right?

Yala.. Kita tidak mampu hentikan ombak, tapi kita kena belajar untuk berenang menyusurinya.

My mom support.. my dad support.. My husband support.. my friends and my family in law support me too!!

Lately..senang untuk bangkit..just look to my mom,yang juga punya kerjaya di luar tapi mampu menguruskan kerjaya luar dan juga menjadi seorang isteri dan ibu pada masa yang sama..aku tau dia penat, tapi dia tetap BUAT dan FOKUS dan SELESAI. kan kan kan..

Benda yang paling penting adalah.. “Management”.

And what should I do just, ikhlas..happy..enjoy..relax.. dan kalau penat.. Rehat sebentar bersama kit kat and green tea.. hihi

so, mari kita JANGAN TERLALU MANJA.

tapi janganlah beranggapan bahawa seorang wanita itu adalah ‘superwoman’.

Dia juga boleh sakit.. dia juga kadangkala beremosi.. dia juga kadangkala letih..

But I still know that I can survive... cause I have husband, family, siblings, family in law and friends yang always support me no matter what.

Doakan kehidupan aku sebagai seorang isteri berjalan dengan lancar k.
dan selitkan juga doa supaya kami dikurniakan 'orang baru' dalam perkahwinan kami.. hihi.

Tq. K bai.



You May Also Like

3 comments

  1. disiplin dengan masa..sy pun masih belajar urus masa..org npk surirumah ni tiada kerja, padahal...

    BalasPadam
  2. Jadi wanita bekerjaya pun ada pro n kontranya. Begitu juga bila jadi surirumah. Apa2 pun yang terpenting adalah bagaimana kita dapat menguruskannya dgn baik

    BalasPadam

drop your comment buddy.